Browsing by Author Beltrán Gallardo, Nelson Janss

Jump to: 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
or enter first few letters:  
Showing results 1 to 15 of 15
Adaptabilidad de pastos, en la comuna jurídica Cubinche, Tabacundo – Ecuador 2013.
Sánchez Valladares, José Luis (Feb-2015) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
In the commune Cubinche Legal, parish Hope, Pedro Moncayo Canton, province of Pichincha, assessed the adaptability by species and mixing of the pasture Medicago sativa (Alfalfa variety CUF101), Trifolium pratense (Red Clover variety Freedom), Festuca arundinacea (Festuca variety Barolex) and...
Análisis de la problemática de los pesticidas en el cultivo de frutilla (Fragaria dioica), al norte de la Provincia de Pichincha 2012.
Castillo Jumbo, Diego Saúl (Jan-2013) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
Los sectores Cusubamba, Ascázubi, El Quinche, Checa, Yaruquí, Tababela y Pifo se dedican en forma intensiva a la producción de frutilla (Fragaria dioica) los que consta de 112 productores que poseen 119,02 hectáreas, afectando como principal plaga Tetranichus urticae y enfermedades Botrytis cinerea...
Evaluación de estrategias de control del Nemátodo (Meloydogine sp) en gypsophila (Gypsophila paniculata) variedad Over Time en la finca Santa Martha Cayambe –Ecuador 2011
Ramírez Quezada, Johanna Maricela (Oct-2012) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
Ecuador is a productive country, rich in flora and fauna. A variety of products are exported worldwide, including the flower sector occupies an important place as it is within the leading exporters of flowers. The nematode presence and is an important factor for causing physical damage to...
¨Evaluación de la actividad microbiana presente en el suelo, en respuesta a la aplicación del abono orgánico compost y su efecto en la producción de pastos. Cayambe-Ecuador 2012¨
Méndez Cabezas, Armando Rodrigo (Sep-2013) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
La estabilidad de los pastos está relacionada a diversos factores físicos, químicos, biológicos y ambientales. Con la estabilidad de los pastos se busca que exista un equilibrio en la producción de Materia Seca a pesar del transcurso del tiempo, y en cuanto a la persistencia el tiempo en que el...
Evaluación de Trichoderma harzianum como propuesta alternativa al uso de sustancias químicas sintéticas para el control de Botrytis sp. en el cultivo de rosas (Rosa sp.) variedad aubade en la Finca Florícola Valle Verde Cayambe
Jara Guaña, Andrea Margarita (Oct-2014) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
The principal objective in the present research was "to evaluate the efficacy of Trichoderma harzianum as an alternative to the use of synthetic chemicals for the control of Botrytis sp, in the roses cultivation (Rosa sp). Aubade range, to reduce environmental impact through an experimental...
“Evaluación del comportamiento del botón de la variedad de rosa (Rosa sp) Freedom, utilizando cinco colores de capuchón en finca florícola manuela Tabacundo 2014.”
Quiroz Hernández, Wilson Ricardo (May-2015) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
This research was conducted in the Floriculture estate belonging to the group Falcon Farms located in Canton Pedro Moncayo in the Pichincha province in northern Ecuador Manuela. The objective was to evaluate the behavior of the button variety of pink Freedom, using five colors cap cambrela prepared...
Evaluación del efecto del Biol a diferentes concentraciones en la producción de cebada (Hordeum vulgare) y maíz (Zea mays) hidropónico como una alternativa de aprovisionamiento de forraje para cuyes (Cavia porcellus) en las etapas de desarrollo y engorde. Guayllabamba - Ecuador 2012.
Jumbo Chuquimarca, José Vicente (Mar-2014) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
En la parroquia de Guayllabamba, cantón Quito, provincia de Pichincha a 2139 m.s.n.m., se evaluó el efecto de cinco concentraciones de biol en un sistema de riego en la producción de cebada y maíz hidropónico en un primer ensayo, y posteriormente en un segundo se determinó el efecto del forraje...
Identificación de los ácidos grasos presentes en la leche de cabra (Capra hircus), mediante el método de cromatografía gaseosa acoplada a masas
Rodríguez Camuendo, Fernanda Isabel (Mar-2017) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
The objective of the present work was to identify and quantify the fatty acids present in goat's milk by gas chromatography coupled to masses and to determine the influence that the lactation period and the age of the animals can have on them, for which 30 goats were of the Saanen breed were...
La agricultura familiar en la parroquia olmedo del cantón Cayambe - Ecuador 2014
Beltrán Gallardo, Nelson Janss; Cuarán Sarzosa, Freddy Vicente (Mar-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
Globally, "Family Agriculture (FA)" is considered as the one with the most potential to increase food supply, reduce unemployment, reduce poverty in Latin America and the Caribbean ( LAC ) , protect agricultural biodiversity in the world , make sustainable use of natural resources and linked to...
Mapa de caracterización agronómica y creación de dos bancos de germoplasma de los seis granos andinos necesarios para la elaboración de la tradicional harina uchujacu, en el ámbito territorial de la organización UNOPAC
Cuarán Sarzosa, Freddy Vicente; Dammer Bustamante, María del Carmen (Dec-2009) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
To the north of the country of Pichincha, in Ayora, canton Cayambe was formed the Federation (before Union) of Popular Organizations of Ayora-Cayambe, UNOPAC some years ago. Ten communities, six neighborhoods and an association of women are affiliated to the organization. The members of the...
Producción, evaluación y caracterización microbiológica de un biofertilizante artesanal para la fijación de nitrógeno en especies vegetales forrajeras.
Reyes Villegas, María Isabel (Apr-2016) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
The increased production of grasslands in Ecuador has necessitated the use of chemical fertilizers, as in the case of commercial urea, which has caused impacts on agricultural land. As an alternative to this chemical fertilizer , developed , tested and characterized a craft biofertilizer made...
Respuesta productiva de la especie vegetal medicinal aromática menta (Mentha piperita L.) al manejo agronómico de las variables densidad de siembra y frecuencias de corte Otavalo – Ecuador 2012.
Zambrano Ravelo, Víctor Mauricio (Dec-2013) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
El objetivo de este experimento fue determinar la respuesta productiva primaria en de la especie vegetal medicinal aromática Menta (Mentha piperita L.) a tres densidades de siembra y tres frecuencias de corte, como base para la generación de propuestas de mercado. El experimento se realizó en las...
Sustentabilidad de la actividad lechera en la zona sur del Cantón Cayambe - Ecuador 2012.
Achina Reinoso, Martha Alexandra (Sep-2013) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
El trabajo buscó definir el ingreso neto de los meses de Junio, Julio, Agosto, Septiembre, Octubre y Noviembre del año 2012 logrado por 6 UPAs dedicadas a la producción de leche en la Comunidad Jurídica Porotog, ubicada en la Parroquia Cangahua al sur del Cantón Cayambe en la Provincia de...
Sustentabilidad económica de la actividad lechera en la comuna Santo Domingo N°. 1. Cayambe - Ecuador 2014
Guasgua Quimblamba, Ana Lucía (Mar-2015) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
The present research tried to define the full income in March, April, May, June, July and August, in 2014 getting by 6 UPAs dedicated to milk production from cows origin belonging to NUTRALAC company members, in Santo Domingo N°1 community, to be contrasted with the minimum vital salary defined...
Variabilidad físico química de la leche de cabra (Capra hircus) por parámetros productivos y alimento consumido
López Chicaiza, Luis Rodrigo (Jul-2017) - [Director: Beltrán Gallardo, Nelson Janss]
The research was to analyze the variability of the physicochemical composition (nutritional composition) of goat milk (Capra hircus) based on the productive parameters and the food consumed. The analyzes were carried out with MILKOSCAN equipment FT 6200 and medium range infrared spectrophotometry....