Evaluación de la actividad antimicrobiana de extractos proteicos inhibidores de tripsina provenientes de semillas de sangorache (Amaranthus hybridus L.)

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Title: Evaluación de la actividad antimicrobiana de extractos proteicos inhibidores de tripsina provenientes de semillas de sangorache (Amaranthus hybridus L.)
Authors: Jácome Benavides, Gabriela Otilia
Paucar Hidalgo, Diana Estefanía
Advisor: Huachi Espín, Laura Elizabeth
Abstract: This study evaluated the antimicrobial activity of protein extracts from seeds of sangorache (Amaranthus hybridus L.), against pathogenic bacteria Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus group G and C, Micrococcus luteus and Escherichia coli. The obtain the protein extracts, previously degreased crushed seeds were used, which were subjected to purification techniques such as ultrafiltration with centrifugation and enzymatic immobilization to obtain the extracts with three levels of purity. After obtaining the extracts, the antimicrobial activity was evaluated using the disk diffusion technique in agar, a test that allowed to measure the susceptibility in vitro. The results were reported based on the size of the growth inhibition halo formed by the bacteria versus the extracts and was interpreted quantitatively through a completely randomized and qualitative design by comparing the results with tables from the CLSI manual. The best results were obtained with the semi-purified and purified extracts, since they inhibited the growth of E. coli, S. marcescens and Streptococcus group C and G, but treatment 7 that showed an inhibition halo of 14.57 mm, much greater than the rest of treatments. Based on the CLSI manuals, Escherichia coli was in the intermediate category compared to the semi-purified and purified extracts, and the rest of the strains were cataloged as resistant to the three types of protein extracts.
Translated abstract: Este estudio evaluó la actividad antimicrobiana de extractos proteicos provenientes de semillas de sangorache (Amaranthus hybridus L.), frente a bacterias patógenas Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus grupo G y C, Micrococcus luteus y Escherichia coli. Para la obtención de los extractos proteicos se utilizó semillas trituradas previamente desengrasadas, las cuales se sometieron a técnicas de purificación como son ultrafiltración con centrifugación e inmovilización enzimática para obtener los extractos con tres niveles de pureza. Luego de obtener los extractos se evaluó la actividad antimicrobiana utilizando la técnica de difusión de disco en agar, prueba que permitió medir la susceptibilidad in vitro. Los resultados fueron reportados en función del tamaño del halo de inhibición de crecimiento formado por las bacterias frente a los extractos y se interpretó de forma cuantitativa a través de un diseño completamente al azar y cualitativa mediante la comparación de los resultados con tablas del manual del CLSI. Los mejores resultados se obtuvieron con los extractos semipurificado y purificado, ya que inhibieron el crecimiento de E. coli, S. marcescens y Streptococcus grupo C y G, pero sobresale el tratamiento 7 que presentó un halo de inhibición de 14,57 mm, mucho mayor al resto de tratamientos. Basado en los manuales del CLSI, Escherichia coli estuvo dentro de la categoría intermedia frente a los extractos semipurificado y purificado, y el resto de las cepas fueron catalogadas como resistentes frente a los tres tipos de extractos proteicos.
Keywords: BIOTECNOLOGÍA DE LOS RECURSOS NATURALEZA
AMARANTHUS HYBRIDU
PSEUDOMONAS AERUGINOSA
ACTIVIDAD ANTIMICROBIANA
MICROCOCCUS LUTEUS
Issue Date: Jun-2019
URI: http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/17398
Language: spa
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