Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/7981
Title: Impactos socio culturales de las empresas florícolas en la comunidad jurídica Cananvalle durante los últimos 30 años
Authors: Quimbiamba Cacuango, Pedro
Advisor: Herrera Montero, Luis Alberto
Keywords: ANTROPOLOGÍA APLICADA
FLORICULTURA
IDENTIDAD CULTURAL
Issue Date: Jan-2015
Abstract: El estudio sobre los Impactos socio culturales de las empresas florícolas en la comuna Cananvalle, aborda durante los últimos 30 años en una comunidad andina de la Sierra Norte del Ecuador. Para ello, el marco teórico-metodológico propuesto aborda los temas clave de identidad, interculturalidad y los procesos complejos de comunalización y descomunalización del tejido social del territorio. En esta perspectiva, la presentación de los resultados de la investigación comienza por la caracterización de la comuna “Cananvalle”, desde el punto de vista de la ubicación, su composición demográfica y los procesos organizativos. La investigación también presenta los resultados de la caracterización de las empresas florícolas, sobre todo de sus estrategias productivas, laborales y de sus relaciones con las comunidades circundantes a nivel local, provincial y nacional. La caracterización de los principales actores del territorio sirve de base para el análisis de los impactos de la producción florícola en aspecto sociales y de la organización comunitaria. Se analiza además la dinámica de cambio de las agriculturas familiares como consecuencia de las nuevas formas de inserción en los mercados locales y del abandono de la huerta familiar que tradicionalmente proveía de alimentos para las familias de la localidad.
Description: The study of the socio cultural impacts of the flower industries in the “Cananvalle” commune entails the last 30 years of an Andean commune in the North Sierra of Ecuador. For this purpose the proposed theoretical and methodological frame engulfs the key topics of identity, interculturality and the complex processes of communalization and dis communalization of the social tissue in this territory. In this perspective, the presentation of the results of this study begins with the characterization of the “Cananvalle” commune, from the focus of its location, its demographics and its organizational processes. The research also presents the results of the characterization of the flower industries, especially regarding its productive and labor strategies, as well as its relation with the surrounding communities from local to province and national span. The characterization of the main actors in this territory it’s the foundation for the further analysis of the impacts of the flower production in the social and community organization aspects. It’s also matter of this analysis the dynamics inside the change in the familiar agriculture as a consequence of the new forms of insertion in local markets and thus, the abandon of the family crop that traditionally supplied food for the local families.
URI: http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/7981
Appears in Collections:Antropología Aplicada GIRON - Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
QT06607.pdfTexto completo2.17 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons