Acceso al agua en la comunidad Pachagsí cantón Alausí provincia de Chimborazo

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Title: Acceso al agua en la comunidad Pachagsí cantón Alausí provincia de Chimborazo
Authors: Paucar Tenemaza, Ángel Eduardo
Advisor: Cachipuendo Ulcuango, Charles Jim
Abstract: Historically, the human being as part of his development looks for the relationship between community and nature, taking into account the access to water as one of his fundamental axes; currently it is a right that Ecuador guarantees in a constitutionally way. The Andean Communities, through the access to water for their consumption and irrigation, are able to develop technology and agricultural practices that guide the good living of its inhabitants. Therefore, the present work aims to describe the actions of management, control and use of water for human consumption and irrigation in the Pachagsí community. Methodologically, a historical account from the lived experience was carried out, from the 62s year up to now, the information was collected by reviewing documentary files, interviews with leaders, and community inhabitants. Finally, reflections with focus groups were developed. Among the main results, it was identified the following aspects: the access to land and water, the organizational structures, projects that were carried out, management practices and community management, the water management and the agricultural production transformation’s cornerstones. It is concluded that, through a leadership and the contribution of water users, many management practices are implemented as well as water management that keep social, environmental, economic, and own political dynamics, which encourage the community territory’s development
Translated abstract: Históricamente el ser humano como parte de su desarrollo busca la relación entre comunidad y naturaleza, considerando el acceso al agua como uno de sus ejes fundamentales, actualmente es un derecho que se garantiza constitucionalmente en el Ecuador. Las comunidades andinas con el acceso al agua para su consumo y riego, logran desarrollar tecnología y prácticas agrícolas que encaminan al Buen Vivir de sus habitantes. Así, el presente trabajo pretende describir las acciones de gestión, manejo, control y uso del agua de consumo humano y riego en la comunidad Pachagsí. Metodológicamente se realizó un recuento histórico desde la experiencia vivida, a partir de los años 62 hasta la actualidad, la información se levantó mediante la revisión de archivos documentales, entrevistas a dirigentes y habitantes de la comunidad y finalmente se realizaron reflexiones con grupos focales. Entre los principales hallazgos se identificó la forma de acceso a la tierra y al agua, las estructuras organizacionales, los proyectos que se ejecutaron, las prácticas de gestión y manejo comunitaria, los actores de la gestión de agua y la transformación de la producción agrícola. Se concluye que, bajo un liderazgo y aporte de los usuarios de agua se implementan prácticas de gestión y manejos de agua que mantienen dinámicas sociales, ambientales, económicas y políticas propias que fomentan el desarrollo en el territorio comunitario
Keywords: DESARROLLO LOCAL SOSTENIBLE
RECURSOS NATURALES
COMUNIDAD PACHAGSÍ -- CHIMBORAZO
DERECHO AL AGUA
DESARROLLO COMUNITARIO
Issue Date: Feb-2020
URI: http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/23791
Language: spa
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