Análisis del impacto financiero en las empresas del sector de servicios alimentarios de la ciudad de Guayaquil frente al Covid-19

Para citar o enlazar este item, por favor use el siguiente identificador: http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/23032
Title: Análisis del impacto financiero en las empresas del sector de servicios alimentarios de la ciudad de Guayaquil frente al Covid-19
Authors: López Peña, Sandra Milena
Ponce Cupuerán, Andrea Vanessa
Advisor: Balas León, Juan Emilio
Abstract: The food services sector is made up of an outstanding group in the City of Guayaquil, well known as the Pearl of the Pacific. In March of 2020, the National Government of Ecuador declared a health emergency due to the COVID-19 pandemic. This triggered a series of restrictions, among them a lockdown, and suspension of economic activities. A large part of businesses in this sector saw effects on a financial level, getting negative effects on liquidity, profitability, debt, and solvency. This research shows what the financial impacts were of the global health crisis, which transformed into a crisis of social and financial devastation. To obtain the information, we took the financial state of nine agencies in compliance with the classification of economic activities (CIIU 4.0) and carried out meetings, to measure the impact before, during, and after the lockdown.
Translated abstract: El sector de servicios alimentarios constituye un grupo sobresaliente en la economía de Guayaquil. En marzo del 2020, el Gobierno del Ecuador decretó emergencia sanitaria a causa de la pandemia por Covid-19. Esto desencadenó una serie de restricciones, entre ellas el confinamiento, y cese de la mayoría de actividades económicas. Gran parte de las empresas en este sector se vieron afectadas a nivel financiero, consiguiendo efectos negativos sobre la liquidez, rentabilidad, endeudamiento y solvencia. Este trabajo muestra cual fue el impacto financiero producto de la crisis de salud global, la cual se transformó en una crisis social y financiera devastadora. Para obtener la información se tomaron los estados financieros de nueve empresas de acuerdo a la clasificación de actividades económicas (CIIU Revisión 4.0) y se realizaron entrevistas, midiendo el impacto antes, durante y después del confinamiento.
Keywords: IMPACTO FINANCIERO
RENTABILIDAD
LIQUIDEZ
ENDEUDAMIENTO
SOLVENCIA
EMPRESAS DE SERVICIOS ALIMENTARIOS
Issue Date: 2022
URI: http://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/23032
Language: spa
Appears in Collections:Posgrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
UPS-GT003901.pdfTexto completo1,19 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons