Buscar por Carrera Maestría en Agroecología Tropical Andina

Ir a: 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
O introducir las primeras letras:  
Mostrando resultados 12 a 31 de 36 < Anterior   Siguiente >
El registro de plaguicidas en el Ecuador :un estudio desde la perspectiva de la agroecología
Rivera Heredia, Sulay Cristina (abr-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
Agroecology takes advantage of natural processes the interactions to benefit crops in order to reduce the use of external inputs and improve efficiency of cropping systems (Altieri & Nicholls, 2000). Agroecology consideres that part of the strategy to reduce the use of external inputs, elements...
Etnobotánica de la etnia Saraguro con énfasis en la fitoterapia de enfermedades de animales domésticos.
Guamán Condolo, César Alfredo (jul-2014) - [Director: Fernández, Diana]
The ethno-veterinary is interrelated, linked and / or as part of other natural , organic and conventional veterinary medicine, not only contributes to the maintenance and enhancement of biodiversity and cultural diversity of human groups but also contributes to food security thereof by generally...
Evaluación de la sustentabilidad de los sistemas de producción ganadera en la parroquia Chorocopte del cantón Cañar - Ecuador
Arízaga Romo, Paúl Esteban; Carchipulla Sanango, Silvana de la Nube (2015) - [Director: Loyola Illescas, Juan Gerardo]
Las actividades agrícolas en la zona de Chorocopte provincia del Cañar, ha cambiado por la influencia de factores como la disminución de mano de obra, inestabilidad en los mercados locales y cambio climático, lo que ha provocado un desarrollo de ganadería de leche, sin que exista un adecuado manejo...
Evaluación de la sustentabilidad del sistema de producción agrícola de la organización UCAG del cantón Gualaceo provincia del Azuay
León Palomeque, Marco Antonio; Carpio Benalcázar, Rommel Enrique (2015) - [Director: Avilés Landívar, Vicente Hernán]
El presente trabajo se realizó en el cantón Gualaceo, Provincia del Azuay. En esta investigación se evaluó la sustentabilidad, ambiental, social y económica, utilizando la metodología MESMIS y el cálculo de eficiencia energética. La vía de evaluación es una comparación transversal, es decir se...
Evaluación de la sustentabilidad del sistema de producción en la zona baja de la parroquia San Joaquín
Alvarado Zhirzhán, Wiliam Ramiro (2013) - [Director: Loyola Illescas, Juan Gerardo]
El presente trabajo se realizó en la parroquia San Joaquín, Provincia del Azuay. En esta investigación se evaluó la sustentabilidad, ambiental, social y económica, utilizando la metodología MESMIS y el cálculo de eficiencia energética. La vía de evaluación es una comparación transversal, es decir...
Evaluación de la Sustentabilidad del Sistema de Producción en la Zona de Autosuficiencia de la parroquia San Joaquín
Villavicencio Flores, Ana María (2014) - [Director: Loyola Illescas, Juan Gerardo]
En la parroquia San Joaquín, provincia del Azuay durante esta investigación se realizó la evaluación de la sustentabilidad en el ámbito ambiental, social y económico en la producción agropecuaria de la zona media de autosuficiencia, mediante el Marco Metodológico MESMIS y el Cálculo de Eficiencia...
Evaluación del efecto acaricida del aceite esencial de congona, (Peperomia inaequalifolia Ruiz &Pav.) en plantas de frutilla (Fragaria vesca L.)
Santacruz Endara, Giovanna Paola (jul-2015) - [Director: Noriega Rivera, Paco Fernando]
Evaluation of acaricide effect of essential oil congona (Peperomia inaequalifolia Ruiz & Pav . ) on strawberry plants ( Fragaria vesca L. ) The search for new alternatives and environmentally friendly compounds, such as natural products and metabolites of plant origin, which generate minimal...
Evaluación del Sistema Agrario, Zona II en la parroquia San Joaquín Azuay - Ecuador
Inga Guaman, Roberth Willams (2014) - [Director: Loyola Illescas, Juan Gerardo]
El estudio realizado consiste en analizar las formas de autosubsistencia que impulsan los pequeños productores de maíz, fréjol y hortalizas, además evaluar la fuerza de trabajo, la sustentabilidad y la eficiencia energética mediante la metodología MESMIS.
Evaluación del sistema hortícola intensivo en la parroquia San Joaquín Azuay - Ecuador
Mejía Zambrano, Ramón Vicente (2014) - [Director: Loyola Illescas, Juan Gerardo]
En la parroquia San Joaquín, provincia del Azuay durante esta investigación se evaluó la sustentabilidad, ambiental, social y económica en la producción hortícola intensiva, mediante el método MESMIS y el cálculo de eficiencia energética. La vía de evaluación es una comparación transversal, es...
Funcionamiento y sostenibilidad de la red Feria Agroecológica Imbabío: un estudio de caso en el cantón Otavalo
Yamberla Morán, María Venancia (ago-2015) - [Director: Martínez Flores, Luz Alexandra]
This research describes the system of production and production capacity in family farming units in relation to marketing and local demand. Within this management the empowerment of women as the main plaintiff and defender of agroecology, and the existing legal and political support to strengthen...
La agricultura familiar en la parroquia olmedo del cantón Cayambe - Ecuador 2014
Beltrán Gallardo, Nelson Janss; Cuarán Sarzosa, Freddy Vicente (mar-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
Globally, "Family Agriculture (FA)" is considered as the one with the most potential to increase food supply, reduce unemployment, reduce poverty in Latin America and the Caribbean ( LAC ) , protect agricultural biodiversity in the world , make sustainable use of natural resources and linked to...
La agroecología en el bachillerato técnico agropecuario del cantón Colta-provincia del Chimborazo.
Orozco González, Juan Manuel (mar-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
In this research we analyzed the situation of the Agroecology Agricultural Technical high schools from Canton Colta, Chimborazo Province, which today are called Intercultural Bilingual Education Units, those were: Intercultural Bilingual Education Unit Duchicela Shyri XII, from Community Llinllín...
La red pre asociación de productoras agropecuarias Ayora - Cayambe (Agropaga): Vínculos sociales, económicos y ecológicos que se tejen en su interior
Chicaiza Valenzuela, Patricia Verónica (abr-2015) - [Director: Martínez Flores, Luz Alexandra]
This research describes the food production, processing, marketing and process of empowerment of rural women that are part of AGROPACA, a pre-association, dedicated to agroecological production. This thesis deals with the problem of limited reflection, in Ecuador, on the links between agroecology,...
Metodologías de tratamiento del gorgojo Sitophilus zeamais en maíz almacenado, como un aporte al manejo agroecológico de plagas
Padilla Álvarez, Oscar Eduardo (abr-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
Corn is an essential food for humanity and Sitophilus zeamais is the most important pest of this cereal. In Ecuador the main control of this pest that has been used is the organophosphate pesticide phosphine; as a contribution of Agroecology pest management this research was conducted to know some...
Policultivo de plantas medicinales / aromáticas implementado en maceteros diseñados a partir de llantas recicladas
Paz Jácome, Jorge Fernando (abr-2015) - [Director: Huachi Espín, Laura Elizabeth]
The research was conducted in the neighborhood Chiche Obraje , the climatic conditions of the sector are: average temperature 19 0C , 60 % relative humidity , wind speed 3 km / h, irradiation 10 hours a day , 50 % of the surface Puembo consists of a young soil ( Inceptisol ) , the ecological wealth...
Prácticas y saberes ancestrales de los agricultores de San Joaquín
Tapia Barrera, Manuel Reinaldo (2014) - [Director: Idrovo Urigüen, Jaime Patricio]
En esta investigación de las prácticas y saberes ancestrales de los agricultores de San Joaquín se utilizó la observación directa y la entrevista como método en cada una de las 29 granjas cuyos agricultores tenían entre los 65 y 90 años de edad. Con este trabajo se pretende rescatar los...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Gonzáles Suárez - cantón Otavalo :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Lechón Quilumbaquín, Luis Alonso (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This thesis is about a research topic relevant to current events: food networks and their contribution to food sovereignty. The first chapter discusses important definitions by different authors related to food sovereignty, food networks and handicraft production. It also analyzes laws, policies,...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Juan Montalvo, cantón Latacunga :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Calvopiña Beltran, José Anibal (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This research work on networks of food and craft production, aims to make a contribution to food sovereignty, given that it encompasses several processes from production of seed germination in the soil, cultivation and harvesting and transformation processes, marketing and consumption. Food...
Redes de Alimentos y producción artesanal en la parroquia Pasa, cantón Ambato :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Zumbana Cayambe, Ángel Aníbal (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This research was conducted in the parish Pasa, Canton Ambato, Tungurahua Province; it began with an analysis of bibliographic information to substantiate the theoretical framework oriented understanding of food sovereignty, agroecology and food systems. Then, secondary data were collected in...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Picaihua, cantón Ambato :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Palate Morales, Darío Patricio (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
Solving the problems of hunger, malnutrition and poor diet is a temporary and priority issue; in 2008 year, Constitution recognizes the need to promote food sovereignty. In this context, it is important to assess food sovereignty in Picaihua Parish, Canton Ambato, from food webs and artisanal...