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Funcionamiento y sostenibilidad de la red Feria Agroecológica Imbabío: un estudio de caso en el cantón Otavalo
Yamberla Morán, María Venancia (ago-2015) - [Director: Martínez Flores, Luz Alexandra]
This research describes the system of production and production capacity in family farming units in relation to marketing and local demand. Within this management the empowerment of women as the main plaintiff and defender of agroecology, and the existing legal and political support to strengthen...
La agricultura familiar en la parroquia olmedo del cantón Cayambe - Ecuador 2014
Beltrán Gallardo, Nelson Janss; Cuarán Sarzosa, Freddy Vicente (mar-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
Globally, "Family Agriculture (FA)" is considered as the one with the most potential to increase food supply, reduce unemployment, reduce poverty in Latin America and the Caribbean ( LAC ) , protect agricultural biodiversity in the world , make sustainable use of natural resources and linked to...
La agroecología en el bachillerato técnico agropecuario del cantón Colta-provincia del Chimborazo.
Orozco González, Juan Manuel (mar-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
In this research we analyzed the situation of the Agroecology Agricultural Technical high schools from Canton Colta, Chimborazo Province, which today are called Intercultural Bilingual Education Units, those were: Intercultural Bilingual Education Unit Duchicela Shyri XII, from Community Llinllín...
La red pre asociación de productoras agropecuarias Ayora - Cayambe (Agropaga): Vínculos sociales, económicos y ecológicos que se tejen en su interior
Chicaiza Valenzuela, Patricia Verónica (abr-2015) - [Director: Martínez Flores, Luz Alexandra]
This research describes the food production, processing, marketing and process of empowerment of rural women that are part of AGROPACA, a pre-association, dedicated to agroecological production. This thesis deals with the problem of limited reflection, in Ecuador, on the links between agroecology,...
Metodologías de tratamiento del gorgojo Sitophilus zeamais en maíz almacenado, como un aporte al manejo agroecológico de plagas
Padilla Álvarez, Oscar Eduardo (abr-2015) - [Director: Espinoza Gavilánez, Rosita Graciela]
Corn is an essential food for humanity and Sitophilus zeamais is the most important pest of this cereal. In Ecuador the main control of this pest that has been used is the organophosphate pesticide phosphine; as a contribution of Agroecology pest management this research was conducted to know some...
Policultivo de plantas medicinales / aromáticas implementado en maceteros diseñados a partir de llantas recicladas
Paz Jácome, Jorge Fernando (abr-2015) - [Director: Huachi Espín, Laura Elizabeth]
The research was conducted in the neighborhood Chiche Obraje , the climatic conditions of the sector are: average temperature 19 0C , 60 % relative humidity , wind speed 3 km / h, irradiation 10 hours a day , 50 % of the surface Puembo consists of a young soil ( Inceptisol ) , the ecological wealth...
Prácticas y saberes ancestrales de los agricultores de San Joaquín
Tapia Barrera, Manuel Reinaldo (2014) - [Director: Idrovo Urigüen, Jaime Patricio]
En esta investigación de las prácticas y saberes ancestrales de los agricultores de San Joaquín se utilizó la observación directa y la entrevista como método en cada una de las 29 granjas cuyos agricultores tenían entre los 65 y 90 años de edad. Con este trabajo se pretende rescatar los...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Gonzáles Suárez - cantón Otavalo :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Lechón Quilumbaquín, Luis Alonso (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This thesis is about a research topic relevant to current events: food networks and their contribution to food sovereignty. The first chapter discusses important definitions by different authors related to food sovereignty, food networks and handicraft production. It also analyzes laws, policies,...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Juan Montalvo, cantón Latacunga :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Calvopiña Beltran, José Anibal (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This research work on networks of food and craft production, aims to make a contribution to food sovereignty, given that it encompasses several processes from production of seed germination in the soil, cultivation and harvesting and transformation processes, marketing and consumption. Food...
Redes de Alimentos y producción artesanal en la parroquia Pasa, cantón Ambato :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Zumbana Cayambe, Ángel Aníbal (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This research was conducted in the parish Pasa, Canton Ambato, Tungurahua Province; it began with an analysis of bibliographic information to substantiate the theoretical framework oriented understanding of food sovereignty, agroecology and food systems. Then, secondary data were collected in...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Picaihua, cantón Ambato :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Palate Morales, Darío Patricio (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
Solving the problems of hunger, malnutrition and poor diet is a temporary and priority issue; in 2008 year, Constitution recognizes the need to promote food sovereignty. In this context, it is important to assess food sovereignty in Picaihua Parish, Canton Ambato, from food webs and artisanal...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Saraguro, cantón Saraguro :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Sigcho Poma, Pedro Manuel (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This research aims to contribute to the systematization of experiences of supply networks and craft production, in a context of strengthening indigenous and peasant communities of Saraguro parish. This means describe the type of products that are being cultivated to ensure food sovereignty of...
Redes de alimentos y producción artesanal en la parroquia Tenta cantón Saraguro :Un aporte al análisis de la soberanía alimentaria
Gualán Gualán, Samuel Isaias (abr-2015) - [Director: Egüiguren Egüiguren, María Amparo]
This research was conducted in Tenta parish, Saraguro Canton, where artisanal farming practices were analyzed in different climatic zones. These practices are related to ecological and agricultural (agroecological) production, and animal husbandry. Another topic that was investigated in this...
Relación entre el conocimiento tradicional y la diversidad de plantas en el Bosque Protector Aguarongo Azuay Ecuador
Minga Ochoa, Danilo Alejandro (2014) - [Director: Loyola Illescas, Juan Gerardo]
Esta investigación explora la relación entre la riqueza de especies presentes en el bosque y la riqueza de conocimientos que poseen las comunidades; adicionalmente se analiza la relación entre el Índice de Valor de Uso (IVU) con el índice de valor de importancia ecológica (IVI). Los resultados...
Sistema de criterios e indicadores de sostenible para la producción bovina de la región costa del Ecuador
Silva Trujillo, José Juan (mar-2015) - [Director: Castro Muñoz, Eloy]
This proposal, “A system of criteria and indicators for the sustainability of cattle production in the Coastal Region of Ecuador”, has been developed using the resources of multi-criteria decision-making methods (MDM) in the absence of references or integral systems of indicators to evaluate the...
Utilización de aceites esenciales naturales como conservantes en la elaboración de salchichas de pollo
Astudillo Segovia, Servio Rodrigo (2014) - [Director: Arévalo Moscoso, Pablo Wilson]
Durante esta investigación se evaluó el poder conservante de los aceites esenciales naturales extraídos de especias utilizadas en productos cárnicos, se preparó cuatro mezclas con estos extractos, y se elaboró salchichas de pollo. Se analizó y se comprobó el poder conservante de los aceites...