Sustentabilidad económica de la actividad lechera en la comuna Santo Domingo N°. 1. Cayambe - Ecuador 2014

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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.advisorBeltrán Gallardo, Nelson Janss-
dc.contributor.authorGuasgua Quimblamba, Ana Lucía-
dc.date.accessioned2015-07-13T17:05:44Z-
dc.date.available2015-07-13T17:05:44Z-
dc.date.issued2015-03-
dc.identifier.urihttps://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/9832-
dc.descriptionThe present research tried to define the full income in March, April, May, June, July and August, in 2014 getting by 6 UPAs dedicated to milk production from cows origin belonging to NUTRALAC company members, in Santo Domingo N°1 community, to be contrasted with the minimum vital salary defined by the government in 2014 year. This research was based in the cost production determination about a liter of milk, taking account the following items. Prime cost (direct labor and direct prime materials). Indirect manufacturing costs (basic services; utilities, repair and maintenance of machinery and equipment, insurance civil engineering, machinery and equipment, safety equipment for production, cleaning supplies, indirect materials ; depreciation of civil engineering, machinery, equipment, production tools and biological assets) Administrative expenses (telephone and internet, office supplies, depreciation of furniture, appliances, computer equipment and office equipment, floor manager and leasing of land) , Selling Expenses (depreciation of the vehicle). Reconstruction and maintenance of machinery and equipment; insurance of civil work, machinery and equipment; security equipment for the production). The data obtained showed that the production cost perliter of milk was higher than these lling pricein the 6UPAs analyzed for 6 months, for this reason it was determined with negativenet income toaverage values between-10.86and-250,38$. At the final analysis it was determined that the item having greater participation of the production in the cost of a liter of milk was the prime cost, with a general average of 28%, followed by the depreciation of biological assets and salary averaging manager general participation of 18.85% and 11.16% respectively. The three items mentioned are not being paid by the producer, they generate "fictitious profits", causing continueengaged in this activity, though it does not generate positive in come.en_US
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación buscó definir el ingreso neto en los meses de Marzo, Abril, Mayo, Junio, Julio y Agosto del año 2014 logrado por 6 UPAs dedicadas a la producción de leche de origen bovino pertenecientes a socios de la empresa NUTRALAC, en la Comuna Santo Domingo N°1, para contrastarlo con el salario mínimo vital definido por el Gobierno para el año 2014. El trabajo se basó en la determinación del costo de producción del litro de leche, en base a los siguiente rubros: Costo Primo (mano de obra directa y materia prima directa), Costos indirectos de fabricación (servicios básicos; reparación y mantenimiento de maquinaria y equipos; seguro de obra civil, maquinaria y equipos; equipos de seguridad para producción; útiles de aseo; materiales indirectos; depreciación de obra civil, maquinaria, equipos, herramientas de producción y activos biológicos),Gastos Administrativos (teléfono e internet; suministros de oficina; depreciación de muebles, enseres, equipos de computación y equipos de oficina; suelo gerente y arriendo de terreno), Gastos de Ventas (depreciación de vehículo). Los datos obtenidos mostraron que el costo de producción del litro de leche fue mayor al precio de venta en las 6 UPAs durante los 6 meses analizados, razón por la cual se determinó ingresos netos negativos con valores promedios comprendidos entre -10,86 y -250,38 dólares. Al realizar el análisis final se definió que el rubro que presenta mayor participación en el costo de producción del litro de leche fue el costo primo, con un promedio general del 28%, seguido de la depreciación de activos biológicos y el sueldo del gerente con promedios generales de participación del 18,85 % y el 11,16 % respectivamente. Los tres rubros mencionados al no ser asumidos por el productor, genera “ganancias ficticias”, lo que provoca que continúen inmersos en ésta actividad, aunque no generen ingresos positivos.en_US
dc.formatapplication/pdf-
dc.language.isospaen_US
dc.rightsopenAccess-
dc.subjectAGROPECUARIAen_US
dc.subjectDESARROLLO ECONÓMICOen_US
dc.subjectINDUSTRIA LECHERAen_US
dc.subjectDESARROLLO SOSTENIBLEen_US
dc.titleSustentabilidad económica de la actividad lechera en la comuna Santo Domingo N°. 1. Cayambe - Ecuador 2014en_US
dc.typebachelorThesisen_US
ups.carreraIngeniería Agropecuaria-
ups.sedeSede Quito-
Pertenece a las colecciones: Grado

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